Tessan tarina

Olen syntynyt Jyväskylässä v.1967 Päijänteen rantamaisemissa. Aloitin klassiset piano-opinnot 6-vuotiaana Dmitry Hintzen oppilaana konsertoiden pian jo muiden lahjakkaiden oppilaiden kanssa. Musiikki oli minulle tärkeä tapa purkaa itseäni ja varsinkin rakastin Bachin ja Chopinin soittamista. Klassisten opintojen myötä tiet johtivat kuitenkin Helsinkiin 20- vuotiaana Oulunkylän Pop/Jazz Konservatorioon, josta valmistuin v.1996. Täällä tapasin myös tulevan mieheni kontrabasisti Olli Peuhun. Myöhemmin opiskelin myös Sibelius Akatemian Jazzosastolla, josta valmistuin musiikin maisteriksi v. 2006 piano pääaineenani.

Tessa Virta Orkesteria olen johtanut vuodesta -90 konsertoiden ja esiintyen erilaisissa tapahtumissa. Aloimme itse myydä omia esiintymisiämme tuolloin ja perustimme Kumina Music Oy:n. Lapsemme tulivat maailmaan peräjälkeen vuosina 1999-00, jolloin pian muutimmekin Jyväskylään lähemmäksi sukulaisia ja mummolaa.  Ensimmäisen oman konserttikiertueeni järjestin v. 2003 ja esikoisalbumi Um Poeta julkaistiin v. 2004. Tuolloin käytin paljon aikaa sävellyskynäni varressa ja teimme konsertteja jazzcombolla ja jousikvartetilla ja v.2010 tuotimme ikimuistettavat sävellyskonserttini Jyväskylä Sinfonian kanssa Savoy-teatterissa ja Jyväskylän Teatteritalossa. Tästä kokonaisuudesta julkaistiin myös Sun silmissäs näen rakkauden -albumi v.2012.

Musiikistani ja minusta sanottua: Musiikista, jota persoonallinen Tessa Virta esittää, huokuvat kauniit ja vahvat melodiat, jotka löytävät poljentonsa keinuvista ja svengaavista rytmeistä jazzin ja bossa novan synnyinseuduilta. Omien esiintymisten ja konserttien lisäksi Virta on tullut tunnetuksi orkesterinjohtajana monien suomalaisten artistien (mm. Johanna Försti, Diandra, Tomi Metsäketo, Mari Palo, Tapani Kansa, Sami Saari, Johanna ja Ville Rusanen, Jarkko Ahola, Jari Sillanpää ja Pentti Hietanen) konserttikiertueilta. Esiintymisten lisäksi Tessa on tehnyt sävellyksiä ja sovituksia big bandeille, sinfoniaorkestereille, lauluyhtyeille, teatteriesityksiin sekä useille eri kokoonpanoille. Big Band -sävellyskilpailun finaaliin Tessa valittiin v. 2007 Hollantiin. Tessa Virralle on myönnetty kokovuotiset taiteilija- apurahat vuosina 2010 ja 2011.

Porvoon Kaupungin Taiteilija- apuraha myönnettiin Tessalle vuonna 2018.

Tällä hetkellä asumme Porvoossa ja esiinnymme Tessa Virta Orkesterilla jatkuvasti eri yritystapahtumissa sekä konsertoimme sekä itse että eri artistien kanssa. Esiintymisistä vastaa yhteinen yrityksemme Kumina Music Oy. www.kumina.com

Tessa Virta CV 2022